maanantai 5. helmikuuta 2024

Miksi Britanniassa ajetaan vasemmalla puolella tietä?

Tunnettu tarina kuuluu jotenkin seuraavasti:

Tien vasemmalla reunalla ajaminen on peräisin keskiajalta, jolloin ritarit ratsastivat tien vasemmalla laidalla, jotta vihollisen kohdatessaan heidän miekkakätensä olisi valmiiksi oikealla puolella. Britanniassa tästä tavasta ei ole koskaan luovuttu, ja sen takia autoillakin ajetaan maassa tien vasemmalla puolella.

Juttu on hupaisa, mutta historioitsijana en kykene millään uskomaan sen taustalla olevaa tarinaa. Tarinan mukaan, joka välillä sijoittuu keskiajalle, välillä antiikin Roomaan, ihmisiä ryösteltiin jatkuvasti (tai heidän kimppuunsa käytiin muuten vain), ja koska suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, on järkevämpää ohittaa mahdollinen pahantekijä vasemmalta, koska silloin miekkakäsi on mahdollisen hyökkääjän puolella. Tähän tarinaan liittyy kuitenkin kasapäin ongelmia.
 
Ensinnäkään en ole onnistunut löytämään sille yhtään historiallista todistetta, että antiikin Roomassa tai keskiajalla olisi todella ajateltu näin. Tai edes sille, että mitään valtakunnanlaajuista standardia tai yleistä tapaa kulkea tien vasemmassa laidassa olisi ollut olemassa. Koko tarina kaatuu siis jo alkutekijöissään todisteiden puutteeseen. Tätä tarinaa joskus verrataan siihen, että keskiaikaisissa linnoissa portaat kiertyivät vain oikealle (alhaalta ylöspäin kuljettaessa), jotta hyökkääjän miekkamiehillä olisi vähemmän tilaa käytellä aseitaan. Kumpikin tarina vaikuttaa yhtä lailla potaskalta. Näitä keksittiin romantiikan ajalla yhtenään. Linnojen kierreportaita on rakennettu kumpaankin suuntaan kääntyneinä, ja ihmiset ovat kulkeneet teillä miten sattuu.
 
Iso osa ihmisistä kulki myöskin jalan, ei hevosella. Keskiaikaisella ritarilla sen sijaan oli yleensä mukanaan muutaman hengen ratsuseurue, ja maantierosvot olisivat varmaankin tyytyneet helpompiin saaliisiin, ritarit olivat kuitenkin ammattisotilaita. Kaiken lisäksi, jos haluaisi uskoa tällaiseen (jos siitä siis olisi ainuttakaan todistetta), pitäisi vielä osoittaa tavan jatkuneen katkeamatta keskiajalta nykyaikaan, mitä ei tietenkään kukaan ole kyennyt tekemään.
 
Eräässä artikkelissa kerrottiin antiikin ajalla tavan siirtyneen siviileiltä Rooman legioonalaisille, jotka aina kävelivät tien vasemmalla puolella edellämainitusta syystä. Sanomattakin on selvää, ettei tästäkään ole minkäänlaista mainintaa historiankirjoissa. Kuitenkin, jos nyt kuvitellaan miten tämä toimisi, herää lisää kysymyksiä. Koska legioonalaisilla oli suuri kilpi mukanaan, heidän oikea kylkensä oli turvattomampi, joten heille olisi tämän logiikan mukaan ollut järkevämpää kulkea tien oikealla laidalla.
 
Jalkamies varsin nopeasti kyllä kääntyy suuntaan jos toiseenkin hyökkäyksen sattuessa, ja kääntyy se hevonenkin tarvittaessa, joten en voi uskoa että kellään olisi tällainen teoria käynyt mielessäkään historiallisina aikoina. Ja tietä pitkinkö ne ryövärit kulkisivat? Jos haluaa yllättää miekoin aseistautuneita sotilaita, se kannattaa tehdä hyökkäämällä metsästä sivulta tai takaa päin, ei edestä. Eivät ihmiset olleet ennen tyhmiä, ryöväritkään.
 
En siis löydä tästä selityksestä oikein mitään uskottavia elementtejä. Se lienee keksitty joskus modernilla aikakaudella, kun on haluttu selittää asia, jonka alkuperäinen syy on jo unohtunut. Tällaisissa tarinoissa ratsastetaan "pimeän keskiajan" tai "ennen kaikki oli huonommin" -tapaisilla myyteillä. Ei maailma kuitenkaan ollut niin vaarallinen paikka kuin nämä tarinat antavat ymmärtää.
 
Todennäköisesti liikenne on kaupunkien kasvaessa jossain vaiheessa määrätty kulkemaan tietyllä puolella tietä, jotta vältyttäisiin kolareilta ja ruuhkilta. Tämä on todennäköisesti keksitty monta kertaa eri paikoissa, kuten vaikkapa antiikin Roomassa ja uudestaan keskiajalla kun kaupungistuminen jälleen vilkastui. Maaseudulla ei varmasti kukaan valvonut tämmöisiä, eikä ainakaan pikkuteillä mitään kaistoja ollut. Systeemeitä on varmasti ollut useita ja samaan aikaan valtakunnan eri kaupungeissa on voitu kulkea eri puolilla tietä. Eiköhän valtakunnanlaajuinen standardointi ole kuitenkin uuden ajan juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti